PSİKOTERAPİ

Psikoterapi yaşam krizleri ve psikolojik sorunların çözümlenmesinde etkili olan bir yöntemler bütünü olarak tanımlanabilir. Psikoterapi bireyin psikolojik sağlığının geliştirilmesi ve korunması, duygusal, davranışsal ve düşünsel zorlanmaların çözümünü amaçlayan yöntemlerin genel adıdır.

Gündelik yaşam zorlanmaları, karşılaşılan travmatik deneyimler, ilişkisel sorunlar, bedensel hastalıklar ve kayıplar, depresyon, kaygı bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, çeşitli fobiler gibi birçok psikolojik sorun psikoterapinin oldukça etkin olduğu alanlar arasında sayılabilir.

Terapiler bireysel, çift ve grup terapileri olarak farklı şekillerde uygulanabilir. Psikoterapi ve ilaç tedavisinin birlikte kullanılmasının etkin olduğu durumlar olduğu gibi, yalnızca ilaç tedavisinin veya yalnızca psikoterapinin kullanımını gerektiren durumlarda da vardır.

Klinik Psikoloji

Klinik psikoloji psikolojik teori ve modellerin ve klinik bilginin entegrasyonunu sağlayan bir uzmanlık alanıdır. Klinik psikolog, duygusal davranışsal ve ruhsal bozuklukların ölçüm, değerlendirme ve çeşitli psikoterapi yöntemleri kullanarak psikoterapileri ile ilgili eğitim görmüş bir uzmandır.

Klinik psikologların çalışma alanları çeşitli yaşam dönemlerine -örneğin ergenlik dönemi sorunları, yetişkinlik dönemi yaşam krizleri ve yaşlılık- bağlı psikolojik sorunlar olabileceği gibi depresyon, anksiyete bozuklukları, şizofreni gibi daha ağır psikolojik bozukluklar olabilir. Klinik psikolojide esas zihinsel, düşünsel ve davranışsal süreçlerin araştırılması ve bu bilgilerin çeşitli psikoterapi yöntemleri kullanılarak pratikle bütünleştirilmesidir.

Terapi Biçimleri ve Modaliteleri

Bireysel Psikoterapi, Aile ve Çift Psikoterapisi, Grup Psikoterapileri terapi biçimlerinin başlıcaları olarak sayılır. Bununla birlikte Kognitif (Bilişsel) Psikoterapiden Psikodinamik psikoterapiye, Varoluşçu terapiden Geştalt terapiye kadar birçok terapi modalitesi bulunur.

Online Terapi

Online Terapi on yıldan fazla süredir kullanılmakta olan ve etkinliğinin belirli psikolojik zorlanmalarda yüz yüze terapiye denk olduğu gösterilmiş bir yaklaşımdır. Teknolojideki gelişmelerin hızla değişmesi ile dünyadaki psikoterapistler artık çeşitli araçlar üzerinden klinik hizmeti verebilmektedirler. Online terapi özellikle belirli dönemlerde tek güvenli ve erişilebilir yöntem olarak terapi hizmetlerine ulaşımın aksamamasına yararlı olmuş ve büyük önem kazanmıştır.